Koronavírus: Úmrtí na koronavírus v USA je 600, potvrdených prípadov takmer 50.000

25.03.2020 Celý región

Washington 24. marca (TASR) - V Spojených štátoch zomrelo dosiaľ na nový koronavírus 600 ľudí a počet potvrdených prípadov tejto nákazy je aktuálne 49.768. Vyplýva to z údajov, ktoré v utorok zverejnila prestížna Univerzita Johnsa Hopkinsa.

USA majú tretí najvyšší počet potvrdených prípadov na svete - po Číne a Taliansku. Smrtnosť, teda ukazovateľ, udávajúci podiel obetí zo všetkých infikovaných koronavírusom, dosahuje momentálne 1,2 percenta. Skutočný počet nakazených ľudí je však oveľa vyšší, keďže nie všetci boli testovaní, čo by toto percento znížilo, upozorňuje AFP.
 

Česko má už 1497 nakazených koronavírusom

Praha 25. marca (TASR) - V Českej republike zaevidovali k stredajšiemu ránu 1497 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Oficiálne sa z ochorenia COVID-19 spôsobeného koronavírusom vyliečilo doteraz desať nakazených. Testy podstúpilo 22.600 ľudí, informoval spravodajský server iDNES.cz.

Počet nakazených sa zvýšil za uplynulých 24 hodín o 185. Ide o druhý najvyšší nárast od minulého štvrtka, keď za jediný deň zaznamenali 205 nových prípadov. Doposiaľ v krajine zomreli traja ľudia.

Do Česka medzitým smerujú letecky dodávky veľkého množstva zdravotníckeho materiálu.

Ukrajinské lietadlo An-124 Ruslan pristálo v noci na stredu v Pardubiciach, priviezlo ďalšie tony pomoci z Číny. Ochranné prostriedky zamierili do centrálnych skladov.

Prvých viac ako 100 ton rúšok, respirátorov, ochranných oblekov a ďalšieho zdravotníckeho materiálu Ruslan priviezol do Pardubíc v noci zo soboty na nedeľu.

V stredu taktiež priletí z Hanoja zásielka 250.000 respirátorov lietadlom vietnamských aerolínií Bamboo Airways. V Česku je niekoľko týždňov nedostatok zdravotných ochranných pomôcok. Zatiaľ štát za ich nákup v zahraničí vynaložil tri miliardy korún (108,9 milióna eur), pripomína iDNES.cz.
 

Vo Francúzsku podľahlo koronavírusu ďalších 240 ľudí

Paríž 24. marca (TASR) - Vo Francúzsku podľahlo nákaze novým koronavírusom za posledných 24 hodín 240 ľudí, čím celkový počet mŕtvych stúpol na 1100. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na úrady.

Generálny riaditeľ francúzskeho úradu verejného malo pozitívne testy na vírus. Celkovo je hospitalizovaných 10.176 osôb, z ktorých 2516 je v intenzívnej starostlivosti.

Úrady sa však domnievajú, že infikovaných je viac, keďže sa zvyčajne testujú iba tí ľudia, ktorí vykazujú závažné príznaky.

V pondelok francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran oznámil, že koronavírus si vo Francúzku vyžiadal ďalších 186 obetí, čím celkový počet úmrtí stúpol na 860. Véran ďalej oznamil, že v krajine zaznamenali už 19.856 prípadov nákazy.
 
 

Čína hlási 47 privezených nových prípadov nákazy koronavírusom

Peking 25. marca (TASR) - V Číne zaznamenali za posledných 24 hodín 47 nových prípadov ochorenia COVID-19, vo všetkých prípadoch išlo o nedávno "privezené" nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 zo zahraničia. Informovala o tom v stredu čínska Národná zdravotnícka komisia s tým, že štyri ďalšie osoby nákaze podľahli.

Žiadne nové prípady nákazy nehlásili zo stredočínskeho mesta Wu-chan v provincii Chu-pej, odkiaľ sa koronavírus od konca minulého roka rozšíril do celého sveta.

Zdraví obyvatelia už môžu od utorkovej polnoci odísť z tejto provincie. Mesto Wu-chan zruší cestovné obmedzenia 8. apríla. Školy však zostanú v provincii Chu-pej zatvorené.

Štátne médiá varovali v súvislosti s prípadmi zavlečenia infekcií zo zahraničia pred druhou vlnou nákazy. V krajine doteraz hlásili celkovo 474 "privezených" prípadov nákazy, väčšinou ide o Číňanov vracajúcich sa domov, uviedlo ministerstvo zahraničných vecí.

Od stredy musia všetky osoby prichádzajúce do hlavného mesta Peking zo zahraničia podstúpiť test na ochorenie COVID-19 a ísť do karantény. Aj tí, ktorí prišli do Pekingu v minulých dvoch týždňoch, sa budú musieť nechať podľa agentúry AP povinne testovať.

V Číne doposiaľ zaznamenali 81.200 prípadov ochorenia COVID-19 a 3281 úmrtí. Počet nových prípadov nákazy však v minulých týždňoch rapídne poklesol, pripomína agentúra AFP.
 

Počet nakazených koronavírusom v Rakúsku presiahol 5200

Viedeň 25. marca (TASR) - Celkove 5282 potvrdených prípadov nakazenia novým druhom koronavírusu zaznamenali v Rakúsku do stredajšieho rána (08.00 h). Oficiálny počet úmrtí v dôsledku tejto nákazy stúpol na 30.

Vyplýva to z údajov zverejňovaných na pravidelnej báze rakúskym ministerstvom zdravotníctva.

Oproti stavu z utorkového rána pribudlo 796 nakazení a päť úmrtí. Najnovšia bilancia však opäť neobsahuje údaj o osobách, ktoré sa medzičasom uzdravili.

Spomedzi prípadov nakazenia je stále najviac - 1338 - evidovaných v spolkovej krajine Tirolsko. Ďalšími v poradí sú Horné Rakúsko (860), Dolné Rakúsko (691), Viedeň (678), Štajersko (585), Salzbursko (493), Vorarlbersko (404), Korutánsko (145) a Burgenland (88). Najviac úmrtí - 12 - je oficiálne potvrdených vo Viedni.

Celkový počet vykonaných testov na prítomnosť nového koronavírusu v Rakúsku stúpol do uvedeného času na 32.407.

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz v utorok vyhlásil, že vláda chce výrazne rozšíriť možnosti testovania ľudí na prítomnosť nového koronavírusu, pričom predpokladá vytvorenie podmienok na otestovanie až 15.000 ľudí denne. Rakúsko chce pritom staviť na tzv. rýchlotesty, ktoré budú mať "rovnakú kvalitu ako tie doterajšie".
 
 

Prezident Lombardska: Koronavírusová pandémia je epochálnou udalosťou

Rím 25. marca (TASR) - Najvyšší predstaviteľ samosprávy talianskeho regiónu Lombardsko, prezident Attilio Fontana, považuje súčasnú pandémiu nového druhu koronavírusu za "epochálnu udalosť", ktorá zásadne zmení doterajší život obyvateľov. Vyjadril sa tak v rozhovore pre taliansku televíznu stanicu RAI 2, z ktorého citovala v stredu tlačová agentúra APA.

"Táto udalosť ma hlboko zasiahla. Nikto si nedokázal niečo také predstaviť," povedal Fontana. "Videl som zomierať príliš mnoho Lombarďanov a považujem to za absolútne nespravodlivé a neuveriteľné," dodal prezident tohto regiónu, známeho ako prvotné ohnisko šírenia nového koronavírusu v Taliansku.

Talianska vláda v súčasnosti nevie odhadnúť, ako dlho ešte budú musieť obyvatelia dodržiavať zákaz vychádzania. Na otázku, či budú musieť doma vydržať aj cez Veľkú noc, premiér Giuseppe Conte podľa APA odpovedal, že všetko bude závisieť od ďalšieho vývoja pandémie. V televíznom rozhovore z utorkového večera však poznamenal, že neráta s jej skončením v najbližších dňoch ani nadchádzajúcich mesiacoch.

Ekonomické dôsledky koronavírusovej pandémie v Taliansku sú zatiaľ len ťažko odhadnuteľné. "Prežívame nebývalú krízu. Je však len prechodná a my ju zvládneme," ubezpečil guvernér talianskej centrálnej banky Ignazio Visco.

V utorok hlásili v Taliansku ďalších 743 úmrtí v dôsledku nakazenia novým koronavírusom, čo je opäť vyšší prírastok ako za predošlé dva dni. Doterajší počet obetí na životoch stúpol na 6820. Počet známych prípadov nakazenia v rovnakom čase narástol na 54.303, pričom 3393 infikovaných bolo hospitalizovaných na oddeleniach intenzívnej starostlivosti.
 
 

Španielsko v počte úmrtí v dôsledku koronavírusu prekonalo Čínu

Madrid 25. marca (TASR) - Španielsko potvrdilo v stredu už celkovo 3434 úmrtí v dôsledku nákazy koronavírusom, čo je viac ako v Číne. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie vlády.

Za uplynulých 24 hodín Španielsko zaznamenalo 738 nových úmrtí. Počet prípadov nakazení vírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19, sa v krajine zvýšil na 47.610. Z ochorenia sa dosiaľ vyliečilo viac ako 5000 ľudí, doplnilo španielske ministerstvo zdravotníctva.

Čína doposiaľ eviduje oficiálne 3285 úmrtí, najviac - 6820 - obetí si ochorenie COVID-19 vyžiadalo v Taliansku.
 

Počet obetí Covidu-19 presiahol v Iráne 2000

Teherán 25. marca (TASR) - Irán v stredu potvrdil ďalších 143 prípadov úmrtia na nákazu spôsobenú koronavírusom SARS-CoV-2, čím sa ich počet v krajine zvýšil celkovo na 2077. Nakazených je vyše 27.000 osôb. Informovala o tom agentúra AFP.

Hovorca iránskeho ministerstva zdravotníctva Kijánúš Džahánpúr uviedol, že za posledných 24 hodín potvrdili nákazu koronavírusom u 2206 ďalších osôb, čím sa ich počet zvýšil na 27.017.

V Iráne sa prvý prípad nákazy novým druhom koronavírusu objavil 19. februára v meste Kom. Do konca marca zostávajú v krajine zatvorené školy. Mnohé štáty s Iránom prerušili dopravné spojenia.

Irán je jednou z najviac zasiahnutých krajín na svete. Najviac nakazených evidujú v hlavnom meste Teherán.

Iránsky prezident Hasan Rúhání v stredu upozornil, že jeho vláda má v úmysle zaviesť nové tvrdé opatrenia proti šíreniu nového druhu koronavírusu. Medzi sprísnené opatrenia patria vôbec prvé obmedzenia pohybu.

Iránska vláda doteraz odmietala vyhlásiť zákaz vychádzania, hoci občanom odporúčala, aby zostávali radšej doma. Obyvatelia to však doteraz nerešpektovali.
 

Taliansko sprísnilo postihy za nedoržiavanie opatrení

Rím 25. marca (TASR) - Taliansko oznámilo nové opatrenia v boji proti šíreniu koronavírusu. Ide najmä o zvýšenie pokút za nedodržiavanie opatrení, ktoré sú už v platnosti, informovala v stredu spravodajská stanica CNN, ktorá citovala vyhlásenie talianskej vlády. Dekrét s novými opatreniami vydal Rím v utorok neskoro večer.

Pacientom, ktorým potvrdia koronavírus a nebudú dodržiavať povinnú karanténu, bude hroziť väzenie až do výšky piatich rokov. Pokuta za nedodržiavanie karanténnych opatrení pre zvyšok obyvateľstva sa zvyšuje zo 400 na 3000 eur.

Podniky, ktoré porušia opatrenia zamerané na zníženie rizika prenosu koronavírusu, môže vláda zavrieť na dobu piatich dní až jedného mesiaca.

Všetky platné regulácie vláda každý mesiac až do 31. júla opäť prehodnotí.

Dekrét nepredlžuje platné reštrikcie. Tie by podľa súčasných pravidiel mali trvať do 3. apríla.

Taliansko je epicentrom pandémie koronavírusu v Európe. Dosiaľ krajina hlási 69.176 prípadov nakazení a 6820 úmrtí.
 

EXPERTI: Indonézia sa môže stať novým Wu-chanom alebo Talianskom

Jakarta 25. marca (TASR) - Indonézia sa môže stať novým epicentrom nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 podobne ako čínske mesto Wu-chan alebo Taliansko, keďže doteraz v krajine oficiálne zaznamenali pravdepodobne iba 2 percentá skutočného počtu prípadov, ktorý môže dosahovať až úroveň Iránu. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters s odvolaním sa na londýnske Centrum pre matematické modely infekčných chorôb.

Počet nakazených v Indonézii zrejme v súčasnosti dosahuje až 34.300, kým oficiálne údaje uvádzajú iba 686 prípadov.

Krajina podľa odborníkov zaostáva v počte testovaní a má tiež najvyšší počet úmrtí medzi štátmi juhovýchodnej Ázie - 55.

"Stratili sme nad tým kontrolu a rozšírilo sa to už všade. Možno budeme nasledovať Wu-chan alebo Taliansko. Myslím, že pomaly kopírujeme ich scenár," potvrdil indonézsky ekonóm pre oblasť verejného zdravia Ascobat Gani.

Iné analýzy predpokladajú, že v prípade najhoršieho scenára by sa do konca apríla mohol počet infikovaných v Jakarte zvýšiť až na 5 miliónov. Vláda sa však s týmto scenárom nestotožňuje.

"Také zlé to nebude. Dôležité je, že sme zmobilizovali ľudí. Tí si od seba musia udržiavať bezpečnú vzdialenosť," uviedol predstaviteľ ministerstva zdravotníctva Achmad Yurianto.

Obavy analytikov spôsobuje najmä závažný nedostatok nemocničných lôžok a slabá úroveň poskytovania zdravotnej starostlivosti v Indonézii. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie krajina disponuje len 12 lôžkami v prepočte na 10.000 ľudí. Okrem toho musia lekári a zdravotníci denne zápasiť s nedostatkom ochranných prostriedkov.

Indonézia v utorok potvrdila 107 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je dosiaľ najviac za jeden deň. Ochoreniu COVID-19 v priebehu utorka podľahlo ďalších sedem ľudí, celkový počet úmrtí tak dosiahol 55. Hlavné mesto Indonézie Jakarta v pondelok vyhlásilo stav núdze na dva týždne. Mesto zavrelo kiná, divadlá a iné zábavné podniky. Indonézska polícia dostala právo rozháňať verejné zhromaždenia. Vláda ľudí vyzvala, aby pracovali z domu.
 
 

V Nemecku je vyše 33.200 prípadov koronavírusu a z toho 160 úmrtí

Berlín 25. marca (TASR) - V Nemecku zaznamenali dosiaľ viac ako 33.200 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2; z nich vyše 160 bolo smrteľných. Na základe vlastného prieskumu o tom v stredu informovala agentúra DPA.

Vládna agentúra pre kontrolu chorôb na svojom poslednom brífingu uviedla, že ešte je príliš skoro na to, aby sa dalo určiť, či Nemecko svojimi opatreniami spomaľuje šírenie vírusu. Na základe údajov zo začiatku týždňa sa zdá, že došlo k zastaveniu rastovej krivky nových prípadov, píše DPA.

Šéf Inštitútu Roberta Kocha (RKI) Lothar Wieler varoval pred predčasnými závermi. "Musíme počkať, aby sme zistili, či tieto opatrenia fungujú," dodal s tým, že Nemecko je stále v ranom štádiu epidémie.

"Celkový počet infikovaných predstavuje momentálne v Nemecku 38 prípadov na 100.000 obyvateľov, teda - ako sa očakávalo - tento počet stúpa. Sme na začiatku tejto epidémie a počet prípadov sa zvyšuje. Priemerný vek infikovaných osôb je 45 rokov a priemerný vek osôb, ktoré zomreli, 81 rokov. Muži sú s 55 percentami častejšie infikovaní ako ženy, u ktorých predstavuje toto číslo 45 percent," povedal Wieler.

Podľa posledných bilancií sa počas pandémie koronavírusu infikovalo na celom svete vyše 423.000 a zomrelo viac ako 18.000 ľudí.

Ochorenie COVID-19 spôsobuje u väčšiny ľudí mierne alebo stredne ťažké príznaky, závažné symptómy hrozia u starších alebo u osôb s dlhodobými zdravotnými ťažkosťami. Dosiaľ sa zotavilo vyše 108.000 ľudí, väčšinou v Číne.
 

V Singapure zaznamenali najväčší denný nárast prípadov SARS-CoV-2

Singapur 25. marca (TASR) - V Singapure v stredu potvrdili 73 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Ide o najväčší denný nárast, aký v tomto mestskom štáte doteraz zaznamenali.

Celkový počet osôb, ktoré sa v krajine nakazili ochorením COVID-19, ktorého pôvodcom je nový koronavírus, sa vyšplhal na 631. S odvolaním sa na vyhlásenie singapurského ministerstva zdravotníctva o tom v stredu informovala agentúra Reuters.

Ako uviedlo ministerstvo, polovica nových prípadov bola do krajiny importovaná zo zahraničia a polovica mala miestny pôvod. Singapur, ktorý s epidémiou nového druhu koronavírusu bojuje už dva mesiace, zaznamenal v posledných dňoch prudký nárast najmä v počte prípadov nákazy zavlečených zo zahraničia.

V snahe zabrániť ďalšiemu šíreniu tohto potenciálne smrtiaceho ochorenia, pristúpila singapurská vláda k uzavretiu hraníc, ako aj k prísnejším opatreniam na obmedzenie sociálnych kontaktov.
 
 

Holandsko hlásilo ďalších 80 úmrtí na koronavíus, celkovo ich je 356

Amsterdam 25. marca (TASR) - Holandské úrady potvrdili v stredu ďalších 80 úmrtí súvisiacich s novým koronavírusom, ktoré zaznamenali počas posledných 24 hodín. Potvrdili aj 852 ďalších prípadov nákazy. Informovala o tom spravodajská stanica BBC.

Z najnovších údajov vyplýva, že v Holandsku so 17 miliónmi obyvateľov je celkovo 6412 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a 356 úmrtí.

Holandské ministerstvo zdravotníctva zdôraznilo, že skutočný počet infekcií je vyšší, lebo nie každý podstúpil test na prítomnosť koronavírusu.

Zákaz verejných zhromaždení predĺžili v Holandsku až do 1. júna, čo má krajine pomôcť v boji proti pandémii koronavírusu spôsobujúceho ochorenie COVID-19.
 

V Taliansku podľahlo koronavírusu už 30 lekárov

Rím 25. marca (TASR) - V Taliansku podľahlo nákaze novým koronavírusom už 30 lekárov vrátane 17 všeobecných. Päť zo šiestich lekárov, ktorí zomreli za posledných 24 hodín, boli rodinní lekári. Oznámila to v stredu Talianska federácia lekárov všeobecného lekárstva (FIMMG).

Podľa agentúry ANSA rodina jedného z lekárov, ktorý zomrel v Turíne, uviedla, že zrejme bude žiadať od štátu odškodné.

"Štát by mal vyslať silný a jasný signál: musí kompenzovať rodiny lekárov a zdravotných sestier, ktoré zomreli pri činnosti na ochranu verejného zdravia," uviedol právnik rodiny Gino Arnone. "Inak sme pripravení viesť právny boj," dodal.

Koronavírusom je nakazených viac ako 5000 talianskych zdravotníckych pracovníkov, informovala v stredu únia zdravotníkov (Anaao Assomed). Vyzvala preto na okamžité kroky, aby sa všetkým pracovníkom poskytli individuálne ochranné prostriedky.

V utorok hlásili v Taliansku ďalších 743 úmrtí v dôsledku nakazenia novým koronavírusom, čo je opäť vyšší prírastok ako za predošlé dva dni. Celkový počet obetí na životoch tak stúpol na 6820. Počet potvrdených prípadov nákazy v rovnakom čase narástol na 54.303, pričom 3393 infikovaných bolo hospitalizovaných na oddeleniach intenzívnej starostlivosti.
 
 

V Taliansku podľahlo koronavírusu ďalších 683 ľudí

Rím 25. marca (TASR) - V Taliansku podľahlo nákaze spôsobenej novým koronavírusom ďalších 683 ľudí. Informoval o tom v stredu večer spravodajský kanál Rai News 24 s odvolaním sa na predstaviteľov Úradu pre civilnú ochranu.

Počet mŕtvych tak stúpol na 7503. V Taliansku je momentálne 57.521 pacientov s koronavírusom, čo predstavuje nárast o 3491 v porovnaní s utorkom, uviedol Úrad pre civilnú ochranu, ktorý citovala spravodajská televízia Sky TG24.

Celkový počet infikovaných ľudí - vrátane obetí a uzdravených (9362) - dosiahol 74.386.

Hospitalizovaných so symptómami je 23.112 ľudí (v utorok ich bolo 21.937) a v intenzívnej starostlivosti je 3489 osôb (v utorok ich bolo 3396).

V domácej izolácii je 30.920 ľudí (v utorok ich bolo 28.697).
 

Vyše tri miliardy ľudí na celom svete boli požiadané, aby zostali doma

Paríž 25. marca (TASR) - Vyše tri miliardy ľudí v takmer 70 krajinách a teritóriách celého sveta vláday požiadali, aby zostali doma. Toto opatrenie má zastaviť pandémiu nového koronavírusu, ktorá sa šíri po celej planéte. Stredajšie údaje sú výsledkom výpočtu francúzskej tlačovej agentúry AFP.

Väčšina dotknutých krajín, vrátane Argentíny, Británie, Francúzska, Indie a Talianska, ako aj mnohých štátov USA, zaviedla povinné opatrenia na obmedzenie pohybu ľudí. Ďalšie krajiny zaviedli dokonca zákazy vychádzania, karantény a rôzne iné odporúčania zamerané proti združovaniu ľudí.
 
 

Pandémia koronavírusu zabila vyše 20.000 ľudí, väčšinu v Európe

Paríž 25. marca (TASR) - Pandémia koronavírusu zabila na celom svete už vyše 20.000 ľudí, väčšinu z toho v Európe. Vyplýva to z výpočtu francúzskej tlačovej agentúry AFP, ktorý vychádza zo zverejnených oficiálnych údajov.

Vo svete bolo zatiaľ hlásených 20.334 úmrtí, z ktorých 13.581 zaznamenali v Európe. Najhoršie na svete je postihnuté Taliansko so 7503 úmrtiami, po ňom nasleduje Španielsko s 3434 mŕtvymi a Čína s 3281 obeťami na životoch. Práve v Číne sa nový koronavírus pôvodne objavil.

Bilancia AFP vychádza z údajov zverejnených do stredy 18.00 h.
 
 
 

Vyberte región